Hvordan velge en dørlås - og vær sikker på at den er sikker

 

Låsen har en bolt som må aktiveres med en nøkkel eller tommelfinger.Den gir god sikkerhet fordi den ikke er fjæraktivert og ikke kan "jimmeres" med et knivblad eller kredittkort.Av denne grunn er det best å installere deadbolt låser på heltre, stål eller glassfiber dører.Disse dørene motstår tvangsinngang fordi de ikke blir lett slått eller kjeder seg.Huldører av mykt, tynt tre tåler ikke mye slag og bør ikke brukes som ytterdører.Montering av en deadbolt-lås på en hul kjernedør kompromitterer sikkerheten til disse låsene.

En ensylinder låsebolt aktiveres med en nøkkel på utsiden av døren og en tommelskru på innsiden.Installer denne låsen der det ikke er noe knusbart glass innen 40 tommer fra tommelen.Ellers kan en kriminell knuse glasset, strekke seg inn og snu tommelbiten.

En dobbel sylinderlås er nøkkelaktivert på begge sider på døren.Den skal installeres der det er glass innenfor 40 tommer fra låsen.Doble sylindrede deadbolt-låser kan hindre rømning fra et brennende hjem, så la alltid en nøkkel i eller i nærheten av låsen når noen er hjemme.Dobbelsylindrede deadbolt-låser er kun tillatt i eksisterende eneboliger, byboliger og duplekser i første etasje som utelukkende brukes som boliger.

Både enkelt- og dobbelsylindrede deadbolt-låser bør oppfylle disse kriteriene for å være en god sikkerhetsanordning: ✓ Bolten må strekke seg minimum 1-tommers og være laget av kasseherdet stål.✓ Sylinderkragen må være konisk, rund og fritt spinnende for å gjøre den vanskelig å gripe med en tang eller skiftenøkkel.Det må være solid metall – ikke hul støping eller stemplet metall.

✓ Forbindelsesskruene som holder låsen sammen må være på innsiden og laget av kasseherdet stål.Ingen synlige skruehoder skal være på utsiden.✓ Forbindelsesskruene må være minst en fjerdedel tomme i diameter og gå inn i solid metall, ikke skruestolper.

 

Med førsteklasses metallkonstruksjon og belagte kilespor, er Schlage mekaniske og elektroniske deadbolts laget med holdbarhet i tankene.Kombiner vårt brede utvalg av unike finish- og stilalternativer med vår enkle installasjon med ett verktøy, og du kan gi døren din en stilig makeover på få minutter.

 

Noen låser som selges i jernvareforretninger har blitt gradert i henhold til standarder utviklet av American National Standards Institute (ANSI) og Builders Hardware Manufacturers Association (BHMA).Produktkarakterer kan variere fra klasse én til klasse tre, hvor en er den høyeste når det gjelder funksjon og materialintegritet.

Husk også at noen låser inkluderer slagplater som inkluderer ekstra lange tre-tommers skruer for ekstra beskyttelse mot kraft.Hvis låsene dine ikke følger med dem, er andre forsterkningsalternativer for slagplater tilgjengelige hos din lokale jernvarehandel.

Forsterkningssett for dørkarmer er også tilgjengelige, og kan ettermonteres i den eksisterende dørkarmen for å forsterke nøkkelanslagspunkter (hengsler, slag og dørkant).Forsterkningsplatene er vanligvis laget av galvanisert stål og montert med 3,5-tommers skruer.Å legge til dørkarmforsterkning øker styrken til dørsystemet betydelig.Sørg for å følge produsentens anbefalinger for lengden på skruene som skal inn i dørkarmen din.

Smarthussystemer har også låser i nøkkelkode-stil som har blitt mer vanlig i bruk i det siste.

Ikke så sterk: fjærlåser

Fjærlåser, også kjent som glideboltlåser, gir minimal sikkerhet, men er de billigste og enkleste å installere.De fungerer ved å låse dørhåndtaket på døren, og forhindrer dermed utløsning av en fjærbelastet lås som passer inn i dørkarmen.

Denne typen lås er imidlertid sårbar på flere måter.Andre enheter enn nøkkelen som passer riktig kan brukes til å frigjøre trykket og holde fjæren på plass, slik at bolten kan frigjøres.Mer kraftfulle inntrengere kan knuse dørhåndtaket og låse fra døren med en hammer eller skiftenøkkel.En beskyttende metallplate for å forsterke treverket rundt dørhåndtaket anbefales for å forhindre dette.

Sterkere: standard deadbolt låser

Deadbolt-låsen fungerer ved å effektivt bolte døren inn i rammen.Bolten er "død" ved at den må flyttes inn og ut av plass manuelt ved hjelp av en nøkkel eller knott.Det er tre grunnleggende deler av deadbolt-låsen: en nøkkeltilgjengelig ytre sylinder, "kastet" (eller bolten) som glir inn og ut av dørkarmen, og tommelsvingen, som gir mulighet for manuell kontroll av bolten fra inne i hjemmet.Et standard horisontalt kast strekker seg en tomme utover kanten av døren og inn i karmen.Alle deadbolt-låser bør være laget av solid stål, bronse eller messing;støpte materialer er ikke laget for stor støt og kan gå i stykker.

Sterkest: vertikale og dobbel sylindrede deadbolt låser

Den største svakheten ved enhver horisontal sperrelås er at det er mulig for en inntrenger å lirke døren fra karmen eller dens støtplate i karmen for å frigjøre kastet.Dette kan avhjelpes med en vertikal (eller overflatemontert) låsebolt, som motstår separasjon av lås fra karm.Kasten til en vertikal deadbolt kobles inn ved å låse sammen med et sett med støpte metallringer festet til dørkarmen.Ringene som omgir bolten gjør denne låsen i hovedsak lirkesikker.

I tilfellet med en dør som inneholder glassruter, kan en dobbelsylindret låsebolt brukes.Denne spesielle typen deadbolt-lås krever en nøkkel for å låse opp bolten fra både utsiden og innsiden av hjemmet - så en potensiell tyv kan ikke bare bryte gjennom glasset, nå inn og manuelt låse opp tommelfingeren for å låse opp døren .Noen brannsikkerhets- og byggeforskrifter forbyr imidlertid installasjon av låser som krever at nøkler åpnes fra innsiden, så rådfør deg med en entreprenør eller låsesmed i ditt område før du installerer en.

Vurder alternativer til den potensielt farlige dobbeltsylinderen.Prøv å installere en ekstra lås som er helt utenfor armens rekkevidde (enten på toppen eller i flukt til bunnen av en dør);sikkerhet glass;eller slagfaste glasspaneler.

Det er viktig å huske at ingen lås er 100 % garantert for å avskrekke eller holde alle inntrengere ute.Du kan imidlertid redusere sannsynligheten for inntrengere betraktelig ved å sørge for at alle ytterdører er utstyrt med en eller annen form for deadbolt låser og slagplater, og at du er flittig med å bruke disse låsene både hjemme og borte.

 


Innleggstid: Okt-06-2021

Legg igjen din melding